„A BOR JÓKEDVRE DERÍT”

Bejelentkezés:
20/546-9834

Mihez mit igyunk?

Ebben a kérdésben nehéz egységesnek lenni, ebben egyetértenek a bor-gasztronómia jeles képviselői is. Azt az alapvető kijelentést, mely francia földről származik, miszerint fehér húsokhoz fehérbort, vörös húsokhoz vörös bort adjunk, sok igazságot tartalmaz, de érdemes árnyalni a képet. A sokszínűség, a sokféle régi és új fűszer, eddig nem igen ismert étel megjelenése nagyban átalakította a képet. Oda kell figyelni az illatokra, az alapvető aromákra, a borok testességére, gyümölcsösségére, mert könnyű hibázni, s ilyenkor elmarad az óhajtott harmónia, a bor és az étel igazi házassága, amely mindegyik felet szárnyra kapja és élvezeti szempontból kiemeli és csúcsokra emeli.

Viszont érdemes kísérletezőnek és néha bátornak lenni, néha igazi meglepetések születhetnek egy-egy szép bor és étel párosításakor. Mindannyian, kik borbarátokként igyekszünk is ilyesfajta kísérletezésbe belevágni bizonyára átéltünk ilyen pillanatokat.

Nem sok olyan étel van, melyhez ne tudnánk bort ajánlani, a magyar konyha, kiegészülve a nagyvilág divatos ízeivel igazi kihívás a borajánlók számára. Jöhet húsleves, saláta, babfőzelék, túrós rétes és őszibarack, mindenki megtalálja a párját. Talán egy kivétel mégis akad, s ez nem más, mint a kávé, amely méltóan zárja le étkezéseinket, finom, erős aromái olyan karakteresek, hogy utána már vétek bort fogyasztani.

Étel Bor
Aperitifek Száraz pezsgők, esetleg száraz vermutok, a száraz fehérek közül a legalkalmasabb a tokaji szamorodni
Előételek Könnyű száraz fehér, üde nem túl harsány rosé
Levesek Lágy, illatos, száraz, esetleg félszázaz fehérek, különösen az édeskés zöldségeknél, tejfölös és krémleveseknél.
Gyümölcslevesek Édességük okán már a félédes, édes fehérek felé is kacsintgathatunk, muskotályok, hárslevelű, furmint lehet a megoldás.
Gulyásleves A marhából készült fűszeres leves már a vörösborokat kívánja , a nem túl csersavas kategóriában, de jó választás egy szép siller is.
Halászlé A paprikás, csípős ízek könnyű vörösborokat kívánnak, de siller is jó kísérő lehet.
Bableves Külön kategória a levesek közt, mivel karakteres íze már testes fehérek és a csersavasabb vörösborok irányába mutat, pláne, ha füstölt csülökkel, tejföllel tálaljuk.
Főzelékek A tejfölös édeskés ízeknél a félszáraz, félédes fehér a legjobb kísérő
Babfőzelék, Lencsefőzelék Ezek is kivételek, a karakteres, hordós száraz fehérek és a testesebb vörösborok is jól passzolnak
Töltött paprika A rizses, sertéshúsos töltelék miatt is már a karakteres száraz fehérborok és a testesebb vörösborok bátran fogyaszthatók hozzá
Káposztás ételek Testes, tüzes, magyaros fehérek, savasabb vörösök
Gombás ételek Fűszerezettségüktől függően a száraz fehértől, a rosén át, a könnyű vörösig választhatunk
Halételek A könnyű reduktív fehér borok terepe ez, kivétel a magyaros ponty, harcsa ételek sora, ahol megint a testes rosék, sillerek és a könnyű vörösök jöhetnek.
Csirke, pulyka, kacsa, liba A könnyű száraz fehérektől indul a sor, egészen a rosékig elmehetünk, a fűszerektől, köretektől függően. A nálunk népszerű paprikások, pörköltek, a karakteresebb kacsasültek már a siller és könnyű vörös felé is elvisznek.
Sertéshús Itt már szélesedik a borválaszték, a száraz, hordós, karakteres fehérektől indulhatunk, s a rosék, sillerek mellett már a testesebb vöröseket is bevállalhatjuk, pláne a pörkölteknél, paprikásoknál, grilleknél
Marhahús A fűszerezettségtől függően itt már a vörös tartományban érdemes maradni
Máj, belsőségek Az szerint, hogy pirított vagy pörkölt verziókban gondolkodunk, a testes fehértől a silleren át a könnyű vörösökig is elmehetünk.
Vadak A zsenge nyúl és fácán kivételével, amely még esetleg a testes fehéreket is engedi, a vadételek, erdei fűszerezettségük és intenzív íz világuk miatt a testes, karakteres vöröseket kedvelik.
Saláták A könnyű fehérek, és a rosék birodalma ez, karakteres borok elnyomják az üde zöldségeket és illatokat.
Tészták A feltéttől függ, hogy fehéret vagy esetleg rosét, sillert, könnyebb vöröset adunk hozzá
Édes tészták Félédes, édes fehérborokat választhatunk
Sütemények Édes borok, szamorodnik, aszúk, fordítások, édes, félédes pezsgők
Gyümölcsök Üde, félédes fehérborok, esetleg pezsgők
Sajtok A sokféleség rányomja bélyegét a borválasztásra. A könnyű friss sajtoktól indulunk, a félkemény, kemény sajtokon át az aromás, érlelt, penészes lágysajtokig, majd a végén a kéksajtok zárják a sort. A borsor is így fejlődik, a könnyű fehérektől a karakteres, tüzesebb fehérek irányába, majd a lágysajtoknál már inkább a vörös tartományba jutunk. A kéksajt igazi kivétel, a sajtok királyaihoz, bármilyen furcsa édes tokaji borok illenek a legjobban.