„A BOR JÓKEDVRE DERÍT”

Bejelentkezés:
20/546-9834

Borok

Chardonnay (Pinot bianco, Kereklevelű)
Franciaországból származó világfajta, hazája Burgundia, ez a bor képezi a híres Champagne-ban készített francia pezsgők egyik alapborát is. Hazánkban korábban kereklevelű néven is használták. Megtalálható a Hajós-Bajai, Soproni, Etyek-Budai, Pannonhalma-Sokoróaljai, Mecsekaljai, Balatonfelvidéki, Dél-Balatoni és a Szekszárdi borvidéken.
Közepesen termő, korai érésű borszőlőfajta. Fürtje kicsi (90g átlagtömegű) vállas vagy kúpos, közepesen tömött. Bogyója kicsi, gömbölyű, zöldessárga, hamvas, vékony héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű.

Cserszegi fűszeres
Magyar eredetű fajta, mely az Irsai Olivér és a Piros tramini keresztezésével jött létre. A Csongrádi, Hajós-Bajai, Kunsági, Etyek-Budai, Balatonfelvidéki, Balatonmelléke borvidéken jellemző.
Korai érésű (szeptember vége), bőtermő fehér borszőlőfajta. Fürtje közepes nagyságú (150g átlagtömegű), vállas, közép tömött. Bogyója kicsi, gömbölyű, pirkadat sárga, hamvas. Húsa puha, leves, jellegzetesen fűszeres ízű, vastag héjú.

Irsai Olivér
Igen népszerű magyar fehér szőlő, amely borszőlőnek és csemege szőlőnek is használható.
1930-ban Kocsis Pál nemesítette Csabagyöngye és Pozsonyi Fehér szőlőfajtákból. Elnevezése állítólag egy kártyapartihoz kötődik, amelyben a győztes nevét örökítették meg ebben a frissen kinemesített szőlőfajtában. Korán érő szőlő, vékony héja ellenére kevésbé rothad, mustja közepes cukortartalmú, és a csemege szőlőkre jellemző alacsony savtartalommal bír. A bogyók kicsik, a fürt középnagy méretű. Az Irsai Olivér bora erőteljesen muskotályos illatú, savaiban lágy, friss, üdítő jellegű.

Szürkebarát (Pinot Gris vagy Pinot Griggio)
Franciaországból származik,a pinot család ismert tagjaként. A Pinot Blanc és a Pinot Noir a szürkebarát rokonának tekinthető.
Apró, tömött fürtű fajta, bogyói akár lilásvörös színűre is megérnek, bora ezért gyakran halvány aranysárga, sőt néha roséra emlékeztető.
A bor illata fűszeres, mézes, zamatos, jó években magas cukorfokkal érik be, s néha édeskés bort ad. Édessége azonban gyakran mesterséges beavatkozás eredménye volt, főleg a 70-es 80-as években, ezért a fajta imázsa nagyon leromlott. A Szürkebarát Badacsonyban második hazájára talált. Balaton környéke áradó napsütésében, érlelő klímájában levélzete kiteljesedett, bogyói lédúsabbakká váltak, sav- és extrakttartalma növekedett, cukorfoka emelkedett. Jellemző, hogy Franciaországban a pinot gris könnyű bort ad, míg a Balaton körzetében akár testes, zamatos, tüzes bort nyernek belőle. E fajtát a Balatoni Borrégión kívül az északi borvidékeinken is szívesen alkalmazzák, Mátraalján, Pannonhalmán, Neszmélyen is gyakori borszőlő.

Tramini
Közismerten Fűszeres Tramini, a ma Olaszországhoz tartozó Dél-Tirolból származik. Ma is létezik névadó települése: Tramin.
A Magyarországon is nagyon népszerű szőlőfajta, melynek kicsi fürtje és kicsi bogyói jellegzetesek. Korán érik és vastag héja miatt nem rothad. Mustja igen kellemes ízű, alacsony savtartalommal és jó évjáratokban igen magas cukormennyiséggel. A Traminiból készült bor nevéhen méltóan fűszeres zamatú és illatos. Magyarországon szinte mindegyik borvidéken megtalálható.

Olaszrizling
Francia eredetű, hazája valószínűleg Champagne. Legelterjedtebb minőségi borszőlőfajtánk.
Németek közvetítették hozzánk az olaszrizlinget, és ők adták neki az olasz jelzőt megkülönböztetésül a rajnai rizlingtől. Rendkívül termékeny, mert kedveli a Kárpát-medencei klímát, a mostoha körülményeket is, talajban sem válogatós, sőt még a homokot is szereti.
Fürtje középnagy vagy kicsi, tömött, gyakran mellékfürtöket is nevel. Bogyói kicsik, gömbölyűek, vékony héjúak, lédúsak, sárgászöldek. Későn érő, jó cukorgyűjtő, és aszúsodásra is hajlamos. Élvezetes édes borkülönlegesség azonban csak megfelelő borászati ismeretekkel és felkészültséggel készíthető belőle. Száraz borként finom savú, kellemes aromájú, utóízében kellemesen kesernyés. A kedvező évjáratokban különleges minőséget.

Ottonel muskotály
Eredeti nevén Muscat ottonel, francia nemesítésű fajta, amit 1852-ben egy Robert Moreau nevű szőlész állított elő. Korai érésű, közepes bogyójú, kellemes muskotályos ízű. Bora általában lágy, nagyon illatos és zamatanyagban gazdag. Magyarországon szinte mindegyik borvidékünkön megtalálható.